בענף הפסיכולוגיה קיימים מספר תחומי התמחות שאחד מהם היא פסיכולוגיה קלינית. פסיכולוג המומחה בתחום זה נקרא פסיכולוג קליני ועיסוקו העיקרי הוא ניתוח בעיות נפשיות, הפרעות התנהגות ופתרונן במהלך טיפול פסיכולוגי או מתן הערכה פסיכולוגית. בחלק מעבודתו של הפסיכולוג קליני, קיימים עוד מספק תחומי עיסוק שמעורבים בהם פסיכולוגים קליניים והם הוראה במוסדות להשכלה גבוהה, ייעוץ אישי, למוסדות חינוך או חברות, עריכת מחקרים פסיכולוגיים ועוד.
רוצה להיות פסיכולוג קליני?
לפני לימודי המקצוע וההשתלבות בתחום, עליכם לדעת לאן אתם נכנסים בדיוק. על פסיכולוג קליני להיות אדם שיודע להקשיב, רגיש, בעל חוסן נפשי בכדי להתמודד עם כל המצוקות והבעיות שיעמדו בפניו מבלי להישבר מול המטופל ולייעץ לו בצורה האובייקטיבית והמקצועית ביותר שניתן, לנסות להביא אותו למקום בו ירגיש שחל בו שינוי או שלפחות הוקל לו.
לאחר הבנת הדרישות כאדם, כמו בכל מקצוע, יש ללמוד את התחום לפי הקריטריונים שהוגדרו באותה מדינה בה תרצה לטפל בפסיכולוג קליני. במטרה להיות פסיכולוג קליני בישראל (לצורך העניין), יש לסיים תואר שני בפסיכולוגה במגמה קלינית ולאחר מכן במשך כ-4 שנים להתמחות בתחום במרכזי בריאות הנפש המוסמכים בישראל, לעבור את בחינות ההסמכה של משרד הבריאות בהצלחה. כל שנותר לעשות הוא להרשם במשרד הבריאות במאגר הפסיכולוגים שנקרא "פנקס הפסיכולוגים" ולקבל את הרישיון כפסיכולוג קליני (זמני תחילה ולאחר מכן יהפוך לרישיון קבוע).
חשוב לציין כי יש למלא אחר כך תנאים אלה בכדי להחשב פסיכולוג קליני מומחה שרשאי יהיה לטפל באנשים במהלך טיפול פסיכולוגי או ייעוץ כזה או אחר.
איזה שיטות טיפול קיימות?
כפי שכבר צוין תחילה, ענף הפסיכולוגיה קיימים תחומים, ובכל תחום קיימים אנשי מקצוע בעלי השקפות, שיטות ונושאי טיפול שונים. כל פסיכולוג קליני יטפל בשיטה מוכרת או ייחודית בהתאם להשקפותיו ואמונתו הפנימית וכמובן בהתאם למקרה או מצבו הנפשי של המטופל, אותו פסיכולוג קליני יקבע באיזו שיטה לטפל באותו מקרה. כחלק משיטות הטיפול בפסיכולוגיה קיימות השיטות: טיפול פסיכו דינמי, טיפול התנהגותי, טיפול קוגנטיבי, טיפול באמנות המשלב ביטוי אמנותי באמנות חזותית, טיפול בתנועה או במחול, טיפול בדרמה, טיפול במוזיקה וכן שיטת הטיפול הפסיכואנליטית לתאוריית הפסיכואנליזה שהגה ופיתח זיגמונד פרויד, העוסקת במרכיבי אישיותו של האדם ולפיה מקורן של בעיותיו הנפשיות של האדם הן באישיותו הפנימית של האדם – בלא מודע שנפגע או חווה טראומה בילדותו.